Kosten app ontwikkelen

Wat kost mijn app?

Kosten App ontwikkelen

 

Platformen

De kosten van de ontwikkeling van je app hangen af van een aantal factoren, waaronder het platform dat je wilt gebruiken en de functies die je wilt dat de app heeft. De meest voorkomende platformen zijn iOS en Android. Hoe complexer de app is, hoe meer tijd en geld het kost om hem te ontwikkelen.

Wanneer je beslist welk soort platform geschikt is voor jou, zijn er een paar dingen om te overwegen:

 • Heb ik een app nodig die op meerdere apparaten werkt? Zo ja, dan kan ontwikkeling voor zowel iOS als Android noodzakelijk zijn.
 • Wie zijn mijn gebruikers? Zijn dat consumenten dan zal het ook al snel noodzakelijk zijn om zowel voor iOS als Android te ontwikkelen. Android heeft in 2022 een marktaandeel van 61% in Nederland en iOS 38 %. Wereldwijd is dat 72 % om 27%. Zijn je gebruikers alleen de werknemers van je bedrijf en gebruiken ze allemaal een Apple device dan kun je de app natuurlijk alleen daarvoor ontwikkelen.
 • Dient je app ook beschikbaar te zijn op desktops of laptops, dan zal er (ook) een web versie ontwikkeld moeten worden die geschikt is om weer te geven in de verschillende gangbare browsers als Chrome, Safari en Edge

Het goede nieuws is dat er inmiddels heel veel verschillende opties en tools beschikbaar zijn om zo efficient mogelijk apps te ontwikkelen. Die opties zijn o.a het laten maken van een web app (PWA) , de hybride app of het ontwikkelen van een native app. Elk type heeft eigen voor- en nadelen.

 

Type Apps

 • Native App:  De native app wordt ontwikkeld voor één specifiek platform, je hebt dus een native App voor Android en een native App voor iOS. De Native Android App wordt ontwikkeld in de programmeertalen java of kotlin en de Native iOS App wordt ontwikkeld in de programmeertalen Objective-C of Swift.  Wanneer je voor beide platformen een app wilt ontwikkelen moet je in geval van de Native app dus twee aparte apps ontwikkelen. Daar tegenover staat dat je zo dicht op het besturingssysteem ontwikkelt dat je de hoogste prestaties en stabiliteit mag verwachten. Dit is vrijwel altijd de duurste optie.
 • Hybride App: De hybride app voelt (bijna) aan als native maar heeft als groot voordeel dat er maar één codebase ontwikkeld hoeft te worden in web programmeertalen als html, css en javascript en dat er door gebruik te maken van een extra laag wel degelijk gebruik gemaakt kan worden van de native functies van zowel Android als iOS.  Dit is in verreweg de meeste gevallen een goedkopere oplossing om een app te ontwikkelen dan de Native variant. 
 • Web App: De web App is eigenlijk geen 100% app, maar meer een mix tussen een app en een mobiele website. Deze variant is ook niet te vinden in de appstores maar gewoon op het web. Wel kan de Progressive Web app aanvoelen als een app omdat deze  net als een app met een icoon te installeren is op het Homescherm van je telefoon of tablet en kan er functionaliteit als offline content / gps en camera benut worden.  Dit is meestal de goedkoopste oplossing.

 

Functionaliteit.

Hoe complexer de app is, hoe meer tijd en geld het kost om de app te ontwikkelen. Wil je een app met veel verschillende functies dan zijn er natuurlijk meer ontwikkeluren nodig dan bij een eenvoudige app.  Gelukkig hoeft niet altijd het wiel opnieuw uitgevonden te worden dus voor bepaalde functionaliteiten zoals het gebruiken van een camerafunctie in een app of het ontvangen van push notificaties kan code hergebruikt worden van eerder ontwikkelde apps.  Wil je een app waarin de content beheerd kan worden met een nieuw te ontwikkelen beheersysteem op maat of middels één of meer koppelingen met andere (externe) systemen die je gebruikt dan zul je begrijpen dat daar meer tijd en geld in gaat zitten dan bij een statische app laten maken.

 

Design

Ook de complexiteit van het design speelt een grote rol bij de prijs van app ontwikkeling. Heeft jouw app genoeg aan een standaard template design, dan zijn de kosten veel lager dan wanneer je een “pixel perfect” maatwerk design met een unieke gebruikers interface wilt laten maken.  Android en iOS hebben beide hun eigen design richtlijnen en daarmee ook een heel eigen gebruikerservaring. Volg je die designrichtlijnen of moet jouw app exact hetzelfde aanvoelen voor ieder gebruiker, ongeacht het platform dat ze gebruiken? Ook deze keuzes zijn van invloed op de kosten van de app ontwikkeling.

 

Ontwikkeltraject

De fase waarin je je bevindt is ook een factor die van invloed is op de kosten die je nog zult maken voor het (verder) ontwikkelen van je app.  

Heb je alleen nog een idee dan zijn er meer stappen te zetten dan wanneer je al een uitwerkt plan met design of zelfs al een prototype van je app hebt.  Het gehele traject voor het laten maken van een app bestaat globaal uit de volgende stappen:

 • Kennismaking / inventarisatie: doelstelling, wensen en eisen op korte en lange termijn worden in kaart gebracht.
 • Functioneel ontwerp en visueel design: de geïnventariseerde doelstelling, wensen en eisen worden vertaald dit naar een Functioneel ontwerp en Visueel design welke als basis dienen voor de verdere ontwikkeling. 
 • Development: Na goedkeuring op het Functioneel ontwerp en design wordt het development team samengesteld en kunnen zij van start. Voor ieder project kunnen andere skills nodig zijn en dus zal de samenstelling van een team ook per project variëren.
 • Testen Gedurende de ontwikkelingsfase worden er vele tests gedaan van alle losse onderdelen. Ook zelf heb je daarbij al op veel momenten meegekeken.  Nu is het tijd voor de generale repetitie, waarin je alles nog eens goed naloopt alvorens de app Live kan gaan!
 • Livegang: Afhankelijk van het platform en het type app dat je laat ontwikkelen wordt de app live gezet. Voor een iOS app betekent dit aanmelden bij de Apple Appstore en voor een Android app de Google Play store. Voor web apps betekent dit dat alle code live gezet wordt op de server.

 

Onderhoud

Ontwikkelingen binnen de markt van mobiele telefoons en tablets volgen elkaar in hoog tempo op en dat geldt ook voor ontwikkelingen op het web. Denk aan nieuwe versies van besturingssystemen , nieuwe devices die op de markt komen, nieuwe kwetsbaarheden in software die ontdekt worden maar ook aan steeds wijzigende wetgeving omtrent privacy en de strenge eisen die Apple en Google stellen voor de apps die in hun stores mogen staan. Daarnaast zul je te maken kunnen krijgen met het fixen van bugs die kunnen optreden en zul je in veel gevallen ook (cloud)serverruimte nodig hebben om (delen van) je app te kunnen hosten.  Voor al deze zaken zul je budget moeten vrijhouden om de app probleemloos te laten blijven functioneren.  

 

Een nauwkeuriger prijs voor jouw App berekenen?

 

Hopelijk heeft dit artikel je een beter idee gegeven van wat je kunt verwachten als het gaat om kosten app ontwikkelen. Als je op zoek bent naar een nauwkeuriger berekening van de kosten voor jouw app idee, dan hebben we een handige tool voor je gemaakt die je binnen 2 minuten invult.  Daarna ontvang je direct geheel vrijblijvend een prijsopgave die gebaseerd is op al jouw wensen en gemaakte keuzes.

Health App ontwikkelen
1
Volgende
2
Volgende
3
Volgende
4
Volgende
5
Volgende
6
Volgende
7
Volgende
8
Volgende
9
Last Page

Vertel ons iets over je idee

Vertel kort iets over je idee. Vertel bijvoorbeeld wat het doel van je app is en globaal iets over wat de app moet kunnen. *

Beschikbaarheid

Voor welke apparaten dient de App geschikt te zijn? *
En voor welke platformen dient jouw app geschikt te zijn? *

Vormgeving

Hoe ziet jouw app eruit? Volstaat een standaard design op basis van een template of heb je al een grafisch ontwerp laten maken en wil je dat we deze gebruiken. Of wil je liever door ons een uniek design op maat laten maken? *
Vul de vereiste velden in voor je verder gaat.

Gebruikers

Hoeveel mensen tegelijk gaan jouw app gebruiken? *
Hoe gaan jouw gebruikers inloggen? (meerdere antwoorden mogelijk) *
Hebben alle gebruikers in je app dezelfde rechten of is er sprake van verschillende gebruikersgroepen? *

Data- en gebruikersbeheer

Op welke manier worden de data (informatie) en de gebruikers in jouw app beheerd? (meerdere antwoorden mogelijk) *

Berichten

Hoe wil je dat de app gebruikers informeert? (meerdere antwoorden mogelijk) *

Omvang van de app

De omvang van de app is mede bepalend voor de prijs van de ontwikkeling. Hoeveel verschillende pagina's heeft jouw app? *

Situatie

Jouw situatie en de fase waarin de ontwikkeling van de app zit kunnen mede bepalend zijn voor de prijs van de app. Kies wat op jou van toepassing is (meerdere antwoorden mogelijk) *

We zijn er bijna...

Je bent nog één stap verwijderd van een persoonlijke prijsopgave voor jouw App! Vul je gegevens in ontvang volledig vrijblijvend een prijsopgave op basis van de door jou gemaakte keuzes in je mailbox.

Indicatie totale prijs: € 
0.00